Tény, hogy a fotósok is pénzből élnek, mint ahogy az is, hogy pár ezer forintos munkákból nem lehet kitermelni egy korrekt profi felszerelést, egy vállalkozás költségeit és teljes munkaidőben ezzel foglalkozni. Egyszerűen nem jön ki a matek.


Nézzük át mire van szüksége egy főállású fotósnak és milyen költségei merülnek fel:

 • profi gépváz, nagy fényerejű objektívek, memóriakártyák, gurulós és oldaltáskák (bármilyen banálisan néz ki leírva, ez egy komoly anyagi vonzat), állvány, aksik, vakuk, derítők… ezek folyamatos karbantartása, tisztítása, cseréje

 • grafikai monitor, legális képfeldolgozó szoftverek, egy olyan számítógép, laptop, amin ezek gond nélkül elfutnak, adattárolók… ezek folyamatos upgradeje, cseréje

 • felhő tárhely, weboldalak fenntartása, havidíja

 • marketingköltségek

 • vállalkozás havi költségei, adók megfizetése, könyvelő és számlázó szoftver havidíja

Számszerűsítve, ez több millió forintos kezdőtőkét igényel és havi szinten is komoly anyagi vonzata van. Amikor egy fotós órabért állapít meg, vagy egy felkérés konkrét összegét, akkor ezek alapján számol, hogy a felszerelés értéke megtérüljön és havi szinten fenn tudja tartani a vállalkozását nyereségesen, még akkor is, ha bármi pl. a tárgyi eszközök közül cserére szorul. Tehát borzasztóan leegyszerűsítve, a képlet úgy néz ki, minél komolyabb és profibb egy fotós felszerelés és otthoni iroda, annál többe kerül a fotózás is.


De gondoljuk tovább. Kívülről úgy tűnhet, hogy a fotózás maga annyi időt vesz igénybe amennyit ténylegesen ott töltünk a helyszínen, a valóságban azonban nézzük meg mi történik. Egy fotózás menete, elő- és utóélete:

 • többször egyeztetünk fotózás előtt e-mailben, telefonon, árajánlatot készítünk

 • egyéni igényeket mérünk fel, megbeszélést tartunk, terveket nézünk át, azaz felkészülünk

 • odajutunk a fotózásra

 • fotózunk x időt

 • hazajutunk a fotózásról

 • leválogatjuk a nyers képeket, beállítjuk, utómunkázzuk, retusáljuk - ez valójában ugyanolyan lényeges rész, mint maga a fotózás és előfordul, hogy időben jóval tovább tart… ez adja meg a egyéni végeredményt és a fotó értékének nagyon fontos hozzávalója

 • lekonvertájuk az elkészült képeket, felöltjük felhő tárhelybe, archiváljuk

Tehát amit látsz a helyszínen, az a töredéke időben, mint amit valójában egy-egy anyag elkészítésével töltünk. Próbáld úgy megállapítani egy fotós órabérét, hogy a fenti összes idővonzatot összeadod és azt osztod el a kért összeggel. Úgy már egészen korrekt és érthető végeredmény fog kijönni.


A fentieken túl egyéb tényezők is befolyásolják az árat, hiszen azok csak a nyers költségek és a ráfordított idő. Ezek a következők:

 • a fotós személye, személyisége (megjelenése, viselkedése, kommunikációja)

 • tudása, látásmódja

 • kreativitása, tehetsége, művészete

 • a témákra specializálódott háttérismerete és tapasztalata

 • fejlődni akarás, naprakészség

 • … tehát a hozzáadott szellemi érték

Röhejesnek tűnhet azért értéket számolni, mert valaki kulturáltan meg tud jelenni és viselkedni egy helyszínen, vagy több nyelvet beszél? Pedig mikor egy ember munkára jelentkezik bárhova, ez egy nagyon erős döntő szempont… Érték-e az, ha valaki megbízható, pontos és komolyan veszi a határidőket? Igen, ezek mind azok, ami alapján első körben döntesz, hogy az illető fotóst választod-e, pedig valójában a fényképészethez ennek semmi köze.

A felsorolás többi pontja, a szellemi érték az, ami a megfoghatatlan kategória, azonban talán a legfontosabb az összes közül. Hiszen hiába van valakinek a világ legjobb felszerelése és a legkorrektebb hozzáállása, ha nincs tehetsége, vagy épp nem ért ahhoz a témához amit fényképez (ez egy nagyon fontos tényező). Végsősoron a fotós szeméért, a gondolataiért, a befektetett idejéért is fizetsz, ahogy ő megfogja az adott témát, vagy ami az ő elképzelése és tapasztalása egy adott témakörben.

Ezek pedig megint olyan tényezők amik között és az ár között egyszerűen párhuzamot lehet húzni. Kvázi minél tehetségesebb valaki, minél nagyobb tapasztalata, tudása van és minél egyedibb a látásmódja, annál nagyobb az értéke az általa készített fotóknak.


Van még egy dolog, amit meg kell említenem. Az eszmei érték. Én kifejezetten nem szeretném, ha a fotózás például egy családnak mindennapi dolog lenne és annyiba kerülne, mint egy Mekis menü 4 főre… Én azt szeretném, ha készülnének, gyűjtetének rá, kinéznének egy napot és várnák, hogy együtt töltsék az időt és emléket készítsünk közösen. De áttérhetünk a lakás, vagy szolgáltatás fotózására is. Ott az eszmei érték az, hogy pl. mennyivel hamarabb eladja valaki a lakását a fotók segítségével, vagy mennyivel szebb és igényesebb a megjelenése a termékének a fotók által…


Amikor egy fotózáson megnyomom az expo gombot, az sohasem véletlen. Az nem azért van, mert “jó lesz valahogy”, hanem, mert a fenti ismereteket, tapasztalatokat, látásmódot és mindent, amit az évek alatt tanultam és megéltem, egyben alkalmazom. A legsértőbb szó amit mondtak nekem, hogy “kattingassál”. Egy igazi fotós soha nem kattingat. Főleg nem össze-vissza, meggondolatlanul. Minden idegszálával koncentrál, kizárja a külvilágot és kreatívan alkot.

És akkor azt hiszem, hogy visszaérkeztünk oda, ahonnan az elejéről indultunk. A fentiek egyben határozzák meg a valódi árat és értéket. Azt pedig mindenki el tudja dönteni maga, hogy a minőség, a tudás és az egyedi látásmód mennyire fontos számára és milyen kvalitás az, amivel azonosulni tud.